Gelincik ve Bozcaada

30 Nisan 2010

 
Gelincik ve Bozcaada


Bozcaada 1994 yılına kadar sofralık enfes Çavuş Üzümü ve Kuntra, Vasilaki, Karalahna gibi yerel şaraplık üzümlerinden elde edilen şarapları ile tanınırdı.  Şarap ve üzümün Bozcaada tarihindeki önemini, bulunan antik Tenedos sikkelerinden anlıyoruz: Sikkelerin bir yüzünde ille bir salkım üzüm vardır. 


Ama artık Bozcaada denince akıla, şarabın yanısıra gelinciklerden yapılan ürünler de geliyor...
Bundan 16 yıl önce AdaCafe®'yi ilk açtığımızda, mevsim bahardı, etraf kıpkızıl gelincik tarlalarıyla doluydu. Önce gelincik tarlalarının fotoğraflarını çektik. Sonra gelinciklerden bebek yaptık. Ama yetmedi...
Aklıma küçükken annemle birlikte Florya'da topladığımız gelinciklerden yaptığımız gelincik şerbeti geldi. Yapsak ne güzel olurdu... AdaCafe®'nin kendine özgü bir içeceği olurdu...
Ama nasıl yapacaktık? Ben hiç hatırlamıyordum, annem ise geçirdiği bir rahatsızlık sonucu yalan yanlış hatırlayabiliyordu.
Aile büyüğü hanımlara sorduk, elimize geçen kaynakları okuduk ve denemelere başladık.
Çok başarısız sayılmazdık ilk denemelerde; içilebilecek sıvılar da elde edebiliyorduk, ama önemli bir kısmı da heba oluyordu. 

Gelincik dediğiniz şeyle çok fazla deneme yapma şansınız pek yok. Koca yılda sadece 2-3 hafta toplayabilirsiniz kırlardan. Bir saatte bir insan en fazla 40 gram yaprak işleyebilir...
Ve işin en acı yanı, nihai ürününüzün tadına ancak gelincikler bittikten sonra bakabilirsiniz.
Başka bir deyişle, bir sonraki deneme için bir yıl beklemek zorundasınız.


Aradan geçen yıllar içinde tuttuğumuz kayıtlar ve geliştirdiğimiz yöntemler sonunda neredeyse hiç şaşmayan bir formüle ulaşmış durumdayız.
Yıllar geçerken kafemize gelen konuklarımız ısrarla gelincik şerbetini beraberlerinde götürmek, sevdiklerine, özellikle aile büyüklerine Bozcaada'dan hediye etmek istediklerini gözlemledik.
İsteyenlere şişelemekle bu işin yürümeyeceğini görerek, Tarım Bakanlığı'na müracaat ettik ve Türkiye'de ilk olarak AdaGelincik® markası altında gelincik şerbeti ve gelincik reçeli üretim izinlerini aldık.
Gelincik şerbetimizin ve reçelimizin giderek popularite kazanması Bozcaada'daki diğer işletmeleri ve özellikle Ada'lı hanımları da gelincikten şerbet ve özellikle reçel üretmelerine sevk etti.
Artık Bozcaada'da sadece AdaCafe'de değil neredeyse her reçel satan Bozcaada dükkanında  ve Ada'lı hanımlarda gelincik reçeli bulmanız mümkün. Ama unutmayın; reçel ve diğer gıda ürünlerinizi bu işi denetim altında yapan resmi yer ve kişilerden satın alın.


Gelincik reçeli ve gelincik şerbetine artan talep büyük kentlerdeki aktar ve doğal ürünler satan dükkanların da ilgisini çekti. Artık bu ürünler bazı aktar ve doğal ürün dükkanlarında da karşınıza çıkabiliyor. Bozcaada'yı şaraplarının yanısıra gelincikleriyle de gururla temsil ediyor.


Kafemizde gelincik özünden yaptığımız alkollü-alkolsüz kokteyller bizi ziyaret eden bazı işletmecilerin dikkatini çekti. Benzeri ürünleri kendi işletmelerinde kendi konuklarına sunmak istediler. Şu an Türkiye'nin çeşitli merkezlerindeki (İstanbul, Ankara, İzmir, Çeşme, Bodrum, Alaçatı,..) kafe-bar-restoranlara toplu olarak gelincik şerbeti göndermekteyiz.


Bu kısa öykü, Bozcaada ve Gelincik ilişkisini konu eden bu öykü aslında bir yere nasıl katma değer katılır, yeni bir marka nasıl yaratılır sorularına cevap olan bir öyküdür.
Bu öykünün tüm kahramanlarına, aklına ilk gelene, üretene, toplayana,ayıklayana, içene, talep edene selam olsun....





1 yorum:

Adsız 10 Mayıs 2010 22:42  

Harikasınız, size çok teşekkür ediyorum...Beni çocukluğuma götürdünüz...Biz çocukken evimizde GELİNCİK ŞERBETİ yapılırdı. Bizler de bayılırdık. Ben de bir çok kez çocuklarıma anlattığım bu fevkalade şerbetin tarifini aramaktaydım. Şimdi hazır yapılmışını buldum...Ne güzel artık çocuklarıma tatdırabileceğim.Ellerinize sağlık..Saygılarımla..

Blogta Markerly uygulaması vardır.

- Paylaşmak istediğiniz resmin üzerinde durun ve tıklayın.
- Paylaşmak istediğiniz metni belirleyin ve tıklayın.
Related Posts with Thumbnails

Bu Blogda Ara / Search in AdaGelincik

Kimileri

Bu videoyu Twitter'daki Dostlarınızla Paylaşın...

AdaGelincik Twitter


5 Most Frequently Asked Questions

. En Sık Sorulan 5 Soru
Follow Me on Pinterest
SOSYAL KÖŞE / SOCIAL ZONE

İzleyin / Subscribe Now

Paylaşalım / Let's Share

Share |

Gelincik's Fan Box

Twitter'da Sürprizler Var!

İzleyiciler

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP